Udgivet i Skriv en kommentar

Kinesiologi-tape, hvad er det?

I denne FACTS har vi beskrevet, hvad kinesiologi-tape er, hvordan det virker, hvad det generelt kan anvendes til samt hvor det kommerfra, hvem der anvender og hvor udbredt det er.

Vi har også udarbejdet en guide om, hvordan kinesiologi-tape anvendes i praksis ifm. skader/smerter i f.eks. ankel, lænd, skulder og albue. Den finder du her.

Hvad er kinesiologi-tape?
Kinesiologi-tape er en elastisk tape, der typisk kan strækkes op til 40-80% i længderetningen. Kinesiologi-tape er desuden åndbar og egner sig derfor til at sidde på huden i flere dage. Kinesiologi-tape adskiller sig således fra en almindelig sportstape, der hverken er elastisk eller åndbar.

Virkning af kinesiologi-tape
Virkningen af Kinesiologi-tape kan forklares ud fra tapens egenskaber.

Elastisk
Da tapen er elastisk, så får den (teoretisk set) nogle særlige egenskaber, når den er sat på:

  • Huden trækkes sammen. Det giver mere plads omkring det underliggende område, hvilket skulle øge (lymfe- og) blodcirkulationen, og dermed reducere hævelse og inflammation samt smerter (presset på smertereceptorerne).
  • Nervebanerne får travlt med at sende signaler til hjernen om alle de “impulser”, der kommer fra det sted, hvor tapen er sat på / huden er trukket sammen. Da hjernen kun kan modtage et vist antal signaler ad gangen (også et begrænset antal smertesignaler), så vil hjerne til en vis grad blive overloaded med signaler fra tapen, og dermed ikke kunne “opleve” så mange smertesignaler. Derved undertrykkes smerter neurologisk.
  • Ledbånd, led og muskler støttes / aflastes. Det får musklerne til at blive afslappede, så langvarige infiltrationer løsnes, ligesom det hjælper mod muskeltræthed og kramper. Desuden hjælper det med at genoprette musklens funktion. Aflastning af muskler kan også reducere smerter fra muskler.
  • En kombination af ovenstående forhold gør, at man mener, at tapen er med til at gendanne bindevævet og leddet omkring musklen. Kinesiologi-tape kan dermed også bruges, hvis noget er gået af led.
  • Der er også nogle, der mener, at kinesiologi-tape stimulerer akupunkturpunkter og meridianer.
  • Som følge af den modstand, som den elastiske tape udøver, så skal musklerne arbejde hårdere for at foretage udstrækning, og det mener man forøger muskelstyrken.

Når vi på KetcherCentralen anfører “skulle” og “mener”, så er det et udtryk for, at vi på KetcherCentralen ikke har foretaget en videnskabelig undersøgelse eller sat os ind i, hvorvidt der foreligger sådanne – og hvad resultaterne heraf måtte være.

Derimod kan vi på KetcherCentralen indestå for, at vi som “flittige” brugere af Kinesiologi-tape har oplevet at have stor gavn af at anvende denne tape – dels når fysioterapeuter og kiropraktorer ifm. deres skades behandling har anvendt det på os, dels når vi selv har anvendt ved at “kopiere” de metoder, som vi har været “udsat for” af fysioterapeuter og kiropraktorer.

Måske kan det også have en betydning for dig at vide, at kinesiologi-tape anvendes i Danmark på bl.a. sygehuse, og at mere end 4.500 fysioterapeuter har uddannet sig i brugen af tapen.

Vævet, åndbart mønster
Kinesiologi-tape har et vævet mønster, der tillader huden at ånde – og som gør, at tapen kan blive siddende i flere dage. Det har den klare fordel (ift. andre ikke åndbare tapes, som f.eks. almindelig sportstape), at tapen kan virke 24 timer i døgnet, flere dage i træk.

Farver
Kinesiologi-tape har ofte nogle meget kraftige farver – f.eks. lyseblå eller pink, men kommer også i hvid, sort, beige eller forskellige kamuflage farver (f.eks. en kombination af grøn/sort/brun eller leopard). De kraftige farver får tapen til at fremstå nærmest smart.

Farverne har ingen betydning for, hvor elastisk tapen er.

For nogle kan farvernes betydning vurderes ud fra farveterapi samt grad af lysabsorption eller lysrefleksion – hvor rød og sort tape, i kraft af den mørkere farve, absorberer mere lys og på den måde opvarmer hud og væv en smule, mens grøn og blå modsat reflekterer langt mere lys, og dermed medvirker til at undgå yderligere opvarmning.

På KetcherCentralen er vores personlige erfaringer, at farven ikke har anden betydning, end om den er smart, passer til påklædning og lign.

På KetcherCentralen overlader vi det trygt til dig at afgøre, hvilken betydning farve har for dig.

Hvor kommer kinesiologi-tape fra, hvem anvender og hvor udbredt er det?
Kinesiologi-tape blev opfundet af Dr. Kenso Kase – en japansk kiropraktor og kinesiolog – i (vist nok) 1973.

Kinesiologi-tapen blev for alvor kendt under De Olympiske Lege i 2008, hvor flere atleter havde kinesiologi-tape på under deres sportsudøvelse.

Tapen anvendes i dag af såvel topatleter som motionister inden for alle sportsgrene, herunder ketchersport.

Skriv et svar