Udgivet i Skriv en kommentar

Kinesiologi-tape – Anvendelse i praksis

Hvis du leder efter en beskrivelse af, hvad kinesiologi-tape er, hvor den stammer fra, hvordan den virker, og hvad den generelt kan anvendes til, så se her.

Denne guide beskriver, hvordan kinesiologi-tape anvendes i praksis ifm. forebyggelse og healing / genoptræning af sportsskader / smerter i f.eks. ankel, knæ, lænd, skulder og albue – som følge af f.eks. fiberskader og muskelspændinger.

Det tager et par gange at blive fortrolig med teknikken – men øvelse gør som bekendt mester.

Allergi og kinesiologi-tape

Vi har hørt om og selv oplevet, at nogle tapes (såvel kinesiologi-tapes som almindelige sportstapes) giver udslæt (røde knopper) – antagelig som en allergisk reaktion på den anvendte “klister”, som binder tapen til huden. Det har vi aldrig oplevet ved anvendelse af Asiameds kinesiologi-tape.

KetcherCentralens kinesiologi-tape er hypoallergen
Den kinesiologi-tape fra Asismed, som KethcerCentralen forhandler, er hypoallergen, hvilket betyder ’mindre allergifremkaldende’. Tidligere har der ikke været egentlige krav til produkter, der er markedsført med ‘hypoallergen’, men fra sommeren 2019 skal ’hypoallergene’ produkter være uden en række allergifremkaldende stoffer.

Kinesiologi-tapen fra Asiamed indeholder i øvrigt ikke parfumestoffer.

Da kinesiologi-tapen sjældent anvendes som akut førstehjælp, så er der som udgangspunkt tid til, at du afprøver, om den pågældende tape giver problemer for din hud, inden du tager den i anvendelse. Hvis du ikke selv sætter tapen på – f.eks. hvis det sker på hospital eller hos fysioterapeut – så bed om, at der også bliver sat et stykket (10*5 cm) på undersiden af din arm. Så kan du efter nogle timer tage det lille stykke af, og se om det giver problemer for din hud, så du kan nå at få resten af inden “problemet” udvikler sig yderligere.

Tilpasning af længde, påsætning og aftagning af kinesiologi-tape

Længde
Længden af det stykke kinesiologi-tape, som du skal bruge, afhænger af, hvor tapen skal sættes på, og personens størrelse. Det kan du se mere om nedenfor under “Eksempler på anvendelse i praksis”.

På bagsiden af kinesiologi-tapen er der et stykke folie, der skal fjernes for at “limen” bliver synlig og tapen kan fastgøres på huden. På denne folie er der angivelse af længde – idet der er 1 cm mellem hver streng, og 5 cm mellem de brede / fede streger.

Husk at kinesiologi-tapen strækkes (for at få elastik-effekten), og det stykke, som du klipper af rullen, derfor skal være mindre end længden af kinesiologi-tapen, når den er sat på.

Hvis du ikke selv kan afgøre den korrekte længde, så kan det være fristende at få folien med fra det stykke tape, som f.eks. din fysioterapeut har gjort brug af ved behandling af dig. Men kan man det – altså bruge folie fra tidligere til at afgøre / genskabe den korrekte længde?

Måske, men det forudsætter, at det er samme tape (samme elasticitet og træk) og at du sætter den på samme sted (at du ikke trækker længere eller kortere).

Afklipning / tilklipning
Brug en skarp saks, sådan som du også bør gøre, når du klipper i stof. Der findes specielle sakse f.eks. belagt med teflon, der modvirker, at “klisteret” sætter sig fast på saksen og dermed gør det vanskeligt at klippe (pænt). Det er altid godt at have udstyret i orden, men hvis du kun skal klippe et par stykker kinesiologi-tapen et par gange om ugen, så kan man godt klare sig med en almindelig (skarp) køkkensaks.

Du bør altid afrunde hjørner, da det modvirker, at tapen trevler, tager fat i beklædning og løsner sig.

Montering af kinesiologi-tape
Tapen skal sættes på tør og ren hud for at “klisteret” kan binde til huden. Om nødvendigt fjernes hårvækst i “ankerpunkterne” (se nedenfor om “ankerpunkterne”).

Bemærk: Tapen må naturligvis ikke sættes på overhud, der er beskadiget. Det går fint, hvis der er ømhed i underhuden efter f.eks. slag/stød, men hvis der er større skader på overhuden, så skal den hele, før du sætter tapen på.

Hvis huden er fedtet, så skal den vaskes (og tørre op) inden tapen sættes på. Tilsvarende skal huden være tør – og det kan give udfordringer ved sveddannelse ifm. f.eks. sportsudøvelse. Når først tapen er sat korrekt på, så er den til gengælde modstandsdygtig overfor sved og vand (f.eks. ifm. brusebad).

De yderste 3-5 cm af tapen i hver ende skal ikke strækkes, men bruges som “anker”. Desto større træk, desto større et “anker” skal der til at holde trækket. På lange og kraftige stræk over ryggen, skal der f.eks. typisk anvendes 4-5 cm i hver ende som “anker”. Tapen fastgøres dog ikke kun i “ankerpunkterne”, men også mellem ankerpunkterne, så den ikke “hænger og flagrer”, så den skal nok blive siddende.

Start med at fastgøre det ene “ankerpunkt” uden træk. Du får nemt folien af ved at placere tapen mellem dine to hænder (hold fast med tommel- og pegefinger) og trække i tapen, hvorved folien revner. (Tapen er jo elastik og giver sig, mens folien ikke er elastisk og derfor bliver revet over. Men træk kun til folien revner lidt, så du kan få fat i den. Hold evt. større afstand end vist på foto, så du kan trække længere uden at ødelægge tapen).

Træk derefter det mellemste stykke (mellem de to stykker, der udgør “ankerpunkterne”) og fastgør det, når det er trukket til en tilpas spænding. Du skal altså også fastgøre dette mellemste stykke (der er med træk).

Til sidst fastgøres det sidste stykke / “ankerpunkt” uden træk.

Når tapen er sat fast skal du køre håndfladen hen over tapen nogle gange – måske 5-10 gange – med det formål at varme “klisteret” op, og arbejde det godt ned i huden, så tapen få den fornødne vedhæftningen fra start af (den kommer ikke til at sidde bedre fast efterfølgende, så sørg for at den sidder godt fast, inden du siger “Sådan….”).

Hvor længe skal du lade tapen sidde?
En af fordelene ved kinesiologi-tape er, at den tillader din hud at “ånde”, og derfor kan sidde i flere dage i træk – eller for den sags skyld flere uger. Da tapen også tåler vand, kan du altså også beholde den på, når du går i bad. Du bør dog ikke have din tape på i mere end 4-5 dage, før du tager den af, og vurderer på effekten ift. formålet.

Afmontering af kinesiologi-tape
Tapen skal tages af, når den er tør. Det sikrer, at tapen og klisteret kommer af samtidig (og at limen ikke hæfter så godt fast til huden, at dele af klisteret ender med at sidde tilbage, når du fjerner tapen).

Eksempler på anvendelse i praksis

KetcherCentralen har ret stor og god erfaring med, hvordan kinesiologi-tapen anvendes i praksis ifm. typiske skader inden for ketchersport.

Vi anbefaler, at alle der har mod på det (og det ER meget nemt) kaster sig ud i brug af kinesiotape. Vi anbefaler på det varmeste bogen “Tape dig selv”, som du kan købe her Tape dig selv.

Skriv et svar